Jatkoa edellis kertaan:
Israelin jalkeen menimme veneajelulle Kenh Gahan ja kavimme todella hienossa ja pimeassa luolassa. En ollut aikaisemmin nahnyt veden vallassa olevaa kylaa, joten oli erittain mielenkiintoista katsella kuinka ihmiset elavat kaiken sen veden keskella. Joka vuotiset tulvat ovat Kenh Gassa niin tavallisia, etta ihmiset eivat ole lahes tulkoon moksiskaan siita, etta heidan pitaa aina osaksi vuodeksi muuttaa veneisin asumaan, tekemaan ruokaa ja kauppaamaan vihanneksia. Vain kaikista koyhimmat ihmiset asuvat ympari vuoden soutuveneissa.
Veden ja tulvan lisaksi Kenh Gassa oli pari kirkkoa, kymmenittain vedesta nousevia risteja ja talojen katoilla oli Maria-patsaita. Oli hieman sellainen tunnelma kuin olisimme olleet pienessa Espanjalaisessa kylassa. Luolassakin kaikki tippukivimuodostelmat nayttivat hamarassa valossa Marialta.
Tulvivan Kenh Gan ja ylihintaisten soutuvenemetkojen takia emme lahteneet pyorailemaan Ninh Binhiin samaa reittia, mita olimme edellisena paivana tulleet, vaan paatimme kiertaa tulvan isompaa tieta pitkin. Isolla tiella jouduimme pyorailemaan koko matkan vastatuuleen, mika oli erittain raskasta. Tutui silta kuin pyoran kumit olisivat olleet ihan tyhjat. Kun vaihdoimme ilman suunnan takaisin kohti pohjoista, tuli pyorailysta heti taas paljon kevyempaa ja lopulta olimme Ninh Binhissa jo jalkeen puolen paivan. Loppu paivan ajelimme pyorilla ympari Ninh Binhia, Saana joi kahvia, mina kirjoittelin postikortteja ja illalla menimme perinteiden mukaisesti joen rantaan piknikiltapalalle.
Ninh Binhista matkamme jatkui meren- ja joenrantakaupunkiin Dong Hoihin. 12 tunnin bussissa istumisen jalkeen Dong Hoin laajuus, levea joki, 400 metria pitka silta ja majakka oli kuin laajakuvassa kavelemisesta. Oli uskomatonta, miten joku paikka voi olla niin valtavan oloinen. Massiivisuudestaan ja moderneista taloista huolimatta Dong Hoi oli muuten erittain kuollut kaupunki. Kun aurinko oli laskenut, ei kaduilla ollut enaa minkaanlaista elamaa, vain nuoria pareja sillalla tai joen rannalla sylikkain skoottereiden paalla. Ja Saana ja mina anarkisteina joen portailla syomassa omenoita ja kekseja. Dong Hoista tuli anarkistikaupunkimme, koska hiukseni ovat nyt sen pituset, etta suihkun jalkeen naytan ihan anarkistilta. Kun laitan viela paalleni Saanan superlative-t-paidan, ei suuntauksestani ole epaillystakaan.
Dong Hoissa tapasin Tyynenmeren ensimmaista kertaa. Se oli valtava. Se kuohusi, kohisi ja sai minut leikkisaksi. Sen vetovoimaa ei pystynyt vastustamaan. Yritimme uida aaltojen roiskeessa, mutta ne olivat liian suuria ja voimakkaita. Joka kerta kun olimme paasseet kavelemaan pari metria syvemmalle, tuli aalto ja heitti meidat takaisin rannalle. Jos halusi pysya pystyssa, oli kaannyttava sivuttain, jannitettava kaikki lihakset ja yritettava taistella Tyynenveltameren voimaa vastaan. Joskus aallot olivat liian voimakkaita, eika kaatumista tai uimapuvun tippumista voinut estaa.
Minusta meri tuntui kovin armotomalta ja epareilulta. Se ei antanut minkaanlaisia hengahdystaukoja aaltojen valeissa, vaan heitti koko ajan suolaista vettansa niskaamme ja suuhumme. Kerrankin kun kerkesin sanoa Saanalle meren hieman rauhoittuneen, heitti se heti sanomani peraan takaatani salakavalasti valtavimman aaltonsa ja kuljetti minut kuohuissaan takaisin rannalle. Veden alla pyoriessani kuulin vain Saanan huutavan "varo Sohvi". Meri on niin itsenainen ja voimakas, etta jos sen ylapuolelle yrittaa nousta, se lyo heti takaisin. Meren rinnalla ei voi muuta kuin alistua ja ihailla sen salaparaisyytta.
Dong Hoista teimme pienen kuolema-matkan sodan aikaisille Vin Moc -tunneleille eli vuokrasimme yhden mopon ilman kuskia. Kumpikaan meista ei ollut ajanut kertaakaan aikaisemmin minkaanlaisilla mopoilla tai skottereilla, joten voitte vain kuvitella, milta naytimme lahtiessamme ensimmaista kertaa liikkeelle: Saana meinasi ajaa suoraan katukivetykselle. No, siinahan se matka meni pikku hiljaa totutellen. Saana ajoi tunneleilla ja mina takaisin. Isolla tiella suoraa oli ihan helppo ajella, mutta kaupungissa se oli sitten ihan toinen juttu. Piti jarrutella, pysahtya, kayttaa vilkkua, vaihtaa vaihteita ja yrittaa lahtea valojen vaihduttua ajamatta kenenkaan paalle. Onneksi ei mitaan vakavaa kuitenkaan sattunut. Kerran vain kaaduttiin ja polvestani lahti nahkaa ja kerran vain meinasin ajaa rekan peraan. Niin ja kerran en mainannut saada pyoraa parkkipaikalla pysahtymaan, koska vaansin jarruttaessani vahingossa myos kaasua, ja sain molempiin pohkeisiini nyrkin kokoiset mustelmat. Saana saastyi matkasta naarmuitta.
Vin Moc -tunnelit sijaitsivat meren rannalle, demilitarisoidunalueen pohjoispuolella bambumetsikossa. Maisemat olivat samanlaiset kuin kaikissa sotaelokuvissa: tiheaa viidakkoa ja isolehtisia kasveja. Itse tunnelit olivat maan alla 13-, 15- ja 23-metrin syvyydessa. Kavimme kaikilla tasoilla. Sodan aikana ahtaissa tunneleissa asui yksi kokonainen kyla vietkong-sotilaiden lisaksi taydet kuusi vuotta. Tuon kuuden vuoden aikana tunneleissa syntyi 17 lasta. Kiersimme tunnelit oppaan ja kahden vanhemman amerikkalaisen naisen kanssa, joilla molemmilla oli isot aurinkolasit ja lyhyet hiukset kuiten meillakin. Tulevaisuuden kohtalomme :) , heh.
Dong Hoista jatkoimme junalla matkaa rannikkoa pitkin Huesen, Vietnamin historialliseen turistikaupunkiin. Alunperin meidan ei pitanyt menna koko kaupunkiin turistien takia, mutta lopulta ajattelimme, etta olisi liian outoa kiertaa koko Vietnam ja hypata Huen yli. Odotin arkkitehtuurin olevan Huessa paljon kauniimpaa ja historiallisempaa, mutta talot olivatkin samanlaisia kuin muuallakin Vietnamissa. Ainoastaan citadelin muurien sisalla rakennukset olivat vanhoja ja aidosti historiallisia. Eika turistisuus ollut niin pahaa kuin, mita olin odottanut: Huessa oli viela aistittavissa aitoa, vietnamilaista letkeaa tunnelmaa katukeittioissa ja ihmisten kasvoilla. Hue tuntui pehmealta kaupungilta.
Ensimmaisena paivana Huessa paistoi aurinko, mika osaltaan vaikutti kaupungin pehmeaan ilmapiiriin. Koska olimme vasta saapuneet, emme halunneet heti ensimmaisena paivana kayda citadelin historiellisella maksullisella alueella, vaan halusimme totuttuun tapaa tunnustella ensiksi kaupungin syketta ja tunnelmaa. Kiersimme maksullisen alueen muurit, katselimme lootuksennuppuja, ihmisia ja isoa Vietnamin lippua. Kiertaessamme muureja eras 45-vuotias, puhevammainen nainen kaveli ohitsemme ja alkoi ynt'akkia nayttamaan meille kaikkia muurin ymparilla olevia hienoja nahtavyyksia. Elekielellaan han opasti ja naytti meille pienet rauniot, joita emme varmasti olisi nahneet ilman hanen apuaan pusikoiden keskelta, historialliset tykkit, ison lipputornin ja eraan puiston modernit patsaat. Koska nainen ei pystynyt puhumaan, oli hanen elekielensa kehittynyt varsinaisen selvaksi. Patsaiden ja raunioiden tarinat eivat jaaneet kovinkaan epaselviksi. Kun kierros oli paattynyt, nainen sanoi hyvastit ja lahti ripeasti jatkamaan taas matkaansa.
Seuraavana paivana vetta tuli taivaalta kaatamalla. Sade alkoi kun olimme kavelemassa pitkan sillan yli citadelille, ja ennen kuin olimme paasseet edes puoleen valiin silttaa, olimme jo taysin markia alushousuja myoten. Onneksi meilla oli sentaan kunnon takit mukana, mitka hieman lievensivat kokonaisvaltaista kastumista.
Sateesta huolimatta menimme citadelin maksulliselle alueelle. Arvata saattaa, etta alueella ei sateen takia ollut paljon muita turisteja, joten saimme kiertaa koko ison alueen lahes kahdestaan. Alueella oli raunioita, tyhjia temppeleita, kuninkaan palatsi, oopperatalo, peini, raunioinen kielletty kaupunki, taidekoulu, istuttamaton puutarha ja kuningatteren aidin hieno asuinkompleksi, joka oli koko alueen mielenkiintoisin nahtavyys. Muuten alue oli hieman tylsa ja mitaan sanomaton, mutta kaymisen arvoinen. Mosaiikkikoristukset ehjissa rakennuksissa olivat erittain kiintoisat. Ne oltiin tehty rikkinaisisista posliiniastiastojen paloista. Keksimme Saanan kanssa kaikenlaisia tarinoita, miten eri astiastot olivat kuninkaalta paassyt rikkoutumaan. Kuninkaan jalkavaimoilla oli aika villeja lapsia...
Huen jalkeen teimme pienen virheen ja otimme opentour-turistibussin Hoi Aniin. Bussissa matkustaminen oli suoraan sanottuna kuin kuplassa istumista. Emme olleet enaa osa Vietnamia tai osa Hueta. Olimme jotain aivan muuta ja kummallista. Tuntui silta, etta Vetnamin ja minun valissa olisi ollut lasiseina. Kaiken lisaksi ilmastointi oli palelluttaa meidat kuoliaaksi. No, emme olisi voineet mitaan muutakaan. Jos emme olisi ottaneet halpaa turistibussissa, olisimme joutuneet matkustamaan epakatevammin paikallisella, jossa meidan olisi pitanyt tapella ensiksi matkan hinta ja ehka maksaa viela enemmankin. Turistireitilla ihmiset ovat niin epamielyttavia.
Opentour-bussilla matkustaminen ei ollut ainoa virhe, jonka Huen jalkeen teimme, vaan ehka viela suurempi virhe oli tulla koko Hoi Aniin. Koko kaupunki oli taynna pelkastana lansimaalaisia ihmisia ja turistimyymaloita. Kun menimme Japanilaiselle sillalle, emme mahtuneet edes kulkemaan sillan yli tai puhumattakaan sen nakemisesta kaikkien turistien takia. Tuntui silta, etta olimme lahteneet pois Vietnamista.
Kaiken turistisuuden lisaksi ulkona vaan satoi ja kadut tulvivat. Tulvan takia eras nainen myi innoissaan turisteille soutuvenekiertelyja joelle katsomaan, milta ihmisten talot nayttavat veden vallassa. "It's very fun!" han vain sanoi ja hymyili hulvattomasti. Jep, todella hauskaa, etta ihmisten olohuineissa on vetta. Koska meilla ei ollut muutakaan tekemista, hyppasimme soutuveneen kyytiin ja kavimme katsomassa tulvivia olohuoneita, keittioita ja kahviloita. Taytyy myontaa, it was very fun. Varsinkin kun soutajamme oli vanha hoppana nainen, joka poimi meille puista kukkasia.
Jos Hoi Anissa ei olisi ollut niin paljon lansimaalaisia, olisi kaupunki ollut paljon mielyttavampi. Olisimme voineet viettaa siella vaikka viikon, koska talot olivat niin kauniita ja elegantteja. Hoi Anin arkkitehtuurissa oli tunnelmaa ja vaikutteita Jampanista ja Kiinasta. Kaikkialla oli kauniita paperikoristelamppuja ja keltaista varia. Illalla valojen syttyessa kaupunki muuttui satumaiseksi Pariisiksi. Tietenkin, jos meilla olisi matkassa enemman rahaa mukana, olisi Hoi An varmasti nayttaytynyt meille paljon valoisampana kaikkine elegantteine kahviloineen, raataleineen ja kenganvalmistajineen. Hoi Anissa voi teettaa ihan mita vain - silkkiyopuvun, iltaleningin, housut, korkokengat, converset, sandaalit... Raatalit ovat valmiita tekemaan kaikkea mahdollista. Heilla on katalogeinaan maailman muotilehdet. Hoi Anissa myos naimme, miten silkki syntyy toukien kasvatuksesta lahtien.
Paasyy, minka takia alunperin Hoi Aniin tulimme oli champakulttuurin keskus My Son, joka sijaisti tunnin ajomatkan paassa Hoi Anista. Aluksi olimme ajatelleet menna sinne mopolla, mutta rahan ja aitiemme sydamien saastamisen takia paatimme menna alueella opastetulla turistibussilla. Oppaallamme oli todella inhottava, nariseva aani, huonoja vitseja ja ryhmamme nimi oli Tiikerit. Harmi, olisimme halunneet olla kameleita. Onneksi My Son oli kaikkinen raunioineen, patsaineen ja oppaan kertomuksineen niin mielenkiintoinen paikka, etta kaikki ymparilla pyorivat salamavalot ja ihmiset eivat liiemmin hairinneet.
Jep, en kerkea tallakaan kertaa kirjoittaa tarinaani loppuun saakka, mutta kerrottakoon kuitenkin viela sen verran, etta Saigosnissa ollaan ja Vietnam on palannut takaisin luoksemme. Se palasi jo heti Hoi Anista poistuttuamme. Ihanaa, ei tarvitse lahtea Laosiin. Suukkoja kaikilla ja hyvia pikkujoulupippaloita! Nakemisiin.